Úvod » Venkovní udírny » Udírna LEONA
Udírna Leona je kompaktní přenosná udírna určená pro uzení všech druhů masa včetně ryb, salámů, klobás, párků, atd.
Základní charakteristikou této udírny je tzv. finský styl uzení, spočívající v odděleném topeništi od prostoru pro uzení, resp. v odděleném kouřotvorném médiu od topného média. Topeniště a v něm spálené dřevo je tedy vyžíváno pouze pro nahřívání kouřotvorného média umístěného nad topeništěm na dně udící komory. Systém tedy funguje tak, že v topeništi můžete spalovat jakýkoliv druh dřeva (není třeba spalovat dřevo určené pro uzení, můžete topit i např. březovým dřevem), jimž vytvořené teplo nahřívá dno udící komory, na němž je rozmístěno kouřotvorné médium (směs pilin dřeva kterým chcete udit s trochou cukru). Toto kouřotvorné médium po zahřátí na určitou teplotu začne vytvářet v udící komoře dým, ve kterém se maso udí. Topné médium má svůj vlastní odvod kouře, čili tento dým nepřijde do styku s masem.
V udící komoře je umístěn odkapávač na zachytávání případného odkapu mastnot z masa. Tyto mastnoty tedy neodkapávají ani do ohně, ani do kouřotvorného média, nýbrž jsou zachycovány v odkapávači. Tímto je dosaženo zdravého způsobu uzení.